Meer mensen verhuren oude woning na verhuizing

Verhuizen en je oude woning aanhouden om te verhuren. Een groeiende groep verkopers kiest hiervoor na de verhuizing, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Vooral de laatste jaren houden woningbezitters hun vorige woning langer vast. Dit geldt vooral voor rijtjeswoningen en appartementen.

Het aanhouden en verhuren van een woning wordt ook wel keep-to-let genoemd. In de afgelopen tien jaar gaat om circa 62.000 woningen. Hiermee komt het in de buurt van buy-to-let, wat staat voor kopen voor de verhuur. Het verschil is kleiner geworden in de afgelopen tijd.

Huis verhuren als belegging
In de jaren van financiële crisis hielden huiseigenaren hun woning ook langer vast. Dit was eerder noodzaak dan een bewuste keus. Het verkopen lukte simpelweg niet snel omdat er te weinig koopinteresse was. Een situatie die we ons nu nauwelijks kunnen voorstellen. De schaarste aan woonruimte en oplopende prijzen maken het interessant om woningen aan te houden voor de verhuur. Bijvoorbeeld als spaarvoorziening voor later.

Samenwonen en één woning aanhouden
Een keep-to-let-woning ontstaat vooral wanneer twee personen samen een nieuwe woning kopen en één persoon de vorige woning niet verkoopt. De gemiddelde leeftijd van keep-to-let-kopers is 46 jaar. Hiermee ligt de gemiddelde leeftijd 5 jaar hoger dan andere particuliere kopers. Het gaat over het algemeen niet om jongere koopstarters, aangezien één van de twee eigenaren vaak al beschikt over een eigen woning.

Verhuurders blijven dichtbij huis
Kopers van een andere woning zoeken het vaak dichtbij het oude nest. In 59% van de gevallen ligt de aangehouden woning in dezelfde gemeente als de nieuw gekochte woning. Valt de keus toch op een andere plaats, dan blijft 17% wel in dezelfde regio. De nieuwe woning valt vaak in een duurdere prijsklasse. Het prijsverschil tussen de woningen in de oude en nieuwe wijk loopt gemiddeld op tot ruim €30.000.

Verhuur woning voor zekerheid op lange termijn
Het bezit van een tweede woning is steeds meer een beleggingscategorie geworden; een zekerheid voor de lange termijn. Dit stelt het Kadaster in haar rapport. Als belangrijkste reden voor de populariteit wordt de lage spaarrente genoemd. Daarnaast lijkt het bezit van woningen als beleggings- of huurobject gunstig. De komende decennia neemt het aantal huishoudens volgens prognoses nog verder toe en daarmee zal ook de vraag naar woningen nog verder oplopen. Daarbij komt de nieuwbouwproductie maar moeilijk op gang.

Let op de risico’s
Met het verhuren van je oude woning maak je al snel meer rendement dan de gemiddelde spaarrente. Zeker nu sparen bij veel banken helemaal niets oplevert. Een bijkomend voordeel is dat je geen 8% overdrachtsbelasting betaalt, wat wel het geval zou zijn wanneer je een tweede woning voor de verhuur koopt.

Toch is het niet vrij van risico’s. Om te beginnen heb je wel toestemming nodig van de geldverstrekker. Daarnaast is een goede begroting nodig, waarbij zowel positieve als negatieve scenario’s worden meegenomen. Zo voorkom je onverwachte financiële tegenvallers als het onderhoud bijvoorbeeld meer kost dan gedacht.  

Het aanhouden van de oude woning voor de verhuur moet wel passen bij je financiële situatie. Heb jij verhuisplannen en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Onze adviseurs staan voor je klaar. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Laudus maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie